Besöka vingårdar

Vi hade drömt i många år att göra en vin-resa, till slut hade vi sparat ihop tillräckligt för att kunna genomföra en, jag och min sambo. Efter de första två dagarna med olika besök på vingårdar i Napa Valley så bestämde vi oss för att skriva en liten guide i hur man besöker en vingård så att man får ut mest av det. Vi upptäckte att många nog skulle må bra av att läsa på innan, precis som det också var bra för oss att reflektera.

Hur väljer man gård?

Först och främst, om du tänkt dricka, vilket är trevligt att göra när man väl besöker en vinfarm, så bör man inte ta bilen dit. Kanske går det bussturer eller så skaffar man chaufför eller uber/taxi. Det är liksom inte kul att besöka en vingård och få provsmaka men sedan måste ha i bakhuvudet att man ska kunna köra sedan. Kom också ihåg att det är vinprovning och inte vin-supande. Vi såg alldeles för många som inte provsmakade utan slukade i sig vin så att de blev fulla och sedan inte kunde köra därifrån.

Hur väljer man gård?
Hur väljer man gård?

Om man befinner sig på en ort och vet att det finns vingårdar runt omkring men man inte vet vilken man borde besöka, då kan det vara en bra idé att fråga på hotellet om de kan rekommendera de bästa vingårdarna att besöka. Kanske har de också något tips som du inte kunnat läsa dig till, det kan ju vara någon mindre vingård som inte är så exploaterad men ändå väl värd att uppleva.

Inte för många besök

Det är också bra att inte vara för entusiastisk när det gäller antalet besök. Även om du är i ett område som erbjuder många öppna vingårdar så är det ingen bra idé att besöka för många på en dag, då blir man bara stressad och tappar upplevelsen. Vill man göra två på en dag så kan det vara en god idé att planera för mousserande vin på förmiddagen och lite tyngre viner som de med Cabernet Sauvignon på eftermiddagen.

Inte för många besök

Förbered dig på att de flesta vingårdar tar betalt för ett besök eftersom det oftast ingår guidning. Att betala dricks förväntas aldrig, särskilt inte om du betalar för provsmakning eller köper vinet. Men om du är där på lite mer lång, exklusiv visning där du provar många viner och även de som inte finns på provningslistan så kan det vara trevligt att ge en liten slant om det känns rätt. Var inte rädd för att spotta i glaset. Alltså, det glas eller den behållare som finns för att spotta ut vinet, den finns där av en anledning. Endera kan det vara så att man inte gillar vinet eller så är det för att man inte vill bli berusad, eller kanske är man gravid. Det kan finnas många orsaker så du behöver inte skämmas för att använda den. Där kan man även dumpa resterna i ett glas om man tycker att man har smakat tillräckligt. Många vingårdar kommer att ha vatten på bordet för att du ska kunna skölja din gom eller ditt vinglas, men det som nyligen blivit mer populärt är att fråga servitörn att skölja ditt glas med vin. På så sätt kommer nästa smak inte att vattnas ner.

Du måste inte köpa

Kom ihåg att aldrig känna dig skyldig att köpa vinet. Om du gillar ett vin, tveka inte att fråga om en andra smakning, men om du fortfarande vill ha mer efter det så betyder det förmodligen att du helt enkelt bara ska köpa en flaska. I de flesta fall, om du köper en flaska, så kommer de inte att debitera dig för provsmakningen. Däremot bör du alltid vara beredd på att göra det för man vet aldrig. Vingårdar är i regel väldigt vackra, inte bara omgivningarna med odlingarna utan även byggnaderna och miljöerna runt omkring. Det är väldigt fotovänligt utan tvekan. Däremot om du vill vandra runt lite så fråga först om det är okej och om det finns nåt område där det inte är tillåtet.

Du måste inte köpa
Du måste inte köpa

Att vandra runt gjorde vi på i princip alla gårdar vi besökte. Många av dem hade restauranger där de serverade delikatesser och givetvis deras eget vin. Vi spenderade många trevliga kvällar på sådana restauranger. Endera med riktiga middagar med kött eller fisk, eller så tog vi en tallrik med ostar och andra små delikatesser att njuta med vinet. Dagarna var fullspäckade och det blev i regel tidigare kvällar. Efter att vi skrivit ned dagens upplevelser (vi planerar att skriva en bok) så var vi väldigt trötta, kanske hjälpte vinet till med. Jag var till och med så trött att jag inte orkade med de vanliga rutinerna jag har på kvällen hemma, att varva ned genom att spela lite på sidor som gamesforthebrain.com, 123pussel.se eller pokerstarscasino.eu. Men allt har sin tid och snart är jag hemma igen!