Choklad och vin

apr 27, 18 Choklad och vin

 Om du är någonting som oss på den här sidan så älskar du förmodligen vin. Men du älskar förmodligen också att kombinera vin med andra smaker. Och det gör du helt rätt i! Det finns flera olika anledningar till att kombinera vin med andra smaker men framför allt handlar det om att lyfta fram och förstärka smakerna från de olika källorna. Vin fungerar bra med många olika sorters smaker och i den här artikeln kommer vi att förklara vad du bör tänka på när du vill kombinera ditt vin med något. Vi kommer bland annat gå igenom hur sött det ska vara, varför tannin är bland det viktigaste att tänka på när du kombinerar olika smaker och exakt varför det är så viktigt att kombinera rätt smaker med varandra. Allt för att undvika en katastrof. Nu börjar vi!

Nyckeln ligger i hur sött det är


Nyckeln ligger i hur sött det är

Nyckeln till att kombinera choklad med vin är hur sött det hela är. Att dricka rött vin tillsammans med choklad som inte är söt alls kommer kort därefter att lämna en sur och bitter eftersmak av choklad. Inte så gott. Det är därför viktigt att chokladen inte överväldigar sötheten av vinet och vice-versa. Testa olika kombinationer till dess att du hittarrätt.

Choklad innehåll tannin precis som vin

Tannin är ett naturligt förekommande ämne i växter som binder ihop protein. Vi hittar det i frukter som druvor så väl som i te och i choklad. Faktum är att många vinkännare instämmer i att det bästa sättet för att förstå hur tannin känns i munnen är att smaka på gammalt vin. Du känner då hur din mun blir torr vilket är det främsta karaktärsdraget från tannin. Om du vill förstå hu tannin smakar föreställ dig äta en väldigt mörk bit choklad eller att du dricker en kopp té som du har lämnat på bordet under en allt för lång tid. Tannin lägger till struktur till vinet och hjälper vinet att lyfta upp redan smakrik mat så de är välkomna i vin så länge de balanseras ut med frukt, komplexitet eller längd i vin.

Kom ihåg: kombinationen är allt

Först och främst ta en liten bit av choklad för att inte dra skugga över vines fruktiga smak, och följ upp det med en ny bit choklad. Medan vinet och chokladen bägge två bidrar med sina unika karaktärsdrag av fruktiga smaker och syra så erbjuder vinet lite mer sötma vilket hjälper att sätta ljus på chokladens jordiga karaktär och förstärker det med dess mjuka natur. Det bästa du kan göra när du börjar att fundera över vin som en ingrediens är att bryta ner vinet till de grundläggande smaker och de subtila karaktärsdragen varje vin har och du kommer då att hitta vilket vin som passar till vilken mat. Ta till exempel en laska Zinfandel som ofta har en subtil smak av kanel som du kan använda för att smaksätta viss mat. Målet med att kombinera vin med andra smaker är fö att balansera smakerna. Sött, surt, bittert, salt, osv.