Exklusiva viner

jan 10, 18 Exklusiva viner

Är du en vinfantast som gillar exklusiva viner? Då behöver du pengar för att kunna ta del av några av världens mest exklusiva viner. Från Frankrike och Spanien produceras några av världens mest dyra viner som går långt över 10 000 euro per flaska. Men vad är det som gör att vissa viner kan prissättas till ett sådant pris? Hur skiljer de sig egentligen från billigare vinsorter vi hittar i hyllorna på Systembolaget? De frågorna försöker vi reda ut i den här artiklen.

En av världens dyraste från Spanien

Med priser som startar vid 25 000 euro per flaska, betraktas Aurum Red Gld som en av världens mest dyra viner. Den är gjord av en kombination av äldre viner som sägs vara över 100 år gamla, genom en blandning av modern och traditionell teknik. Men vad som verkligen skiljer vinet från andra vinsorter är hr de använder sig av ett tillskott av syre in i vinet. Hilario Garcia, som producerar det här exklusiva vinet, driver en liten vingård i Spanien. Hans något kontroversiella metoder när det kommer till vinproduktion säger han ha lärt sig efter att ha experimenterat med olika varianter under flera år. Enligt skaparen själv ger det här ett vin som inte är likt något annat. Han påstår även att beroende på hur man rör vinglaset efter att ha hällt upp vinet så förändras smaken, aromerna och tjockheten.

Exklusiva vinner håller priset uppe

Att du ska oroa dig för att ditt vin blir gammalt efter du har öppnat flaskan är ingenting du behöver tänka på. Han menar nämligen att efter du har öppnat flaskan kommer den att hålla sig fräsch och behålla sin smak under två år. Hur han lyckas med det är däremot ett mysterium då han ännu inte har berättat hur han klarar av det. En annan förklaring till den kostsamma prislappen på vinet är hur få flaskor som produceras. Ur varje säsong producerar han nämligen bara 300 flaskor som säljs på marknaden. Ytterligare 250 flaskor säljer han direkt till trogna kunder under flera år. Endast 30% av hans vin säljs i Spanien och resten exporteras till kunder runt om i världen. Men han har tuff konkurrens från utlandet.

Världens dyraste hittar du i Dubai

Världens dyraste hittar du i Dubai

Dubai är ett land känt för sitt överflöd av lyx. Från världens högsta byggnad Burj Khalifa till nåra av de mest påkostade projekten i världen. Här hittar du även några av världens dyraste vinflaskor. En vinbutik i Dubais internationella flygplats säljer vad de hävdar i ett pressmeddelande ”världens mest dyra rödvin någonsin”. Le Clos säljer tre Balthazars (12 liter-flaskor) för närmare 195 000 euro, styck. Försäljarna hävdar att det är första gången den välkända franska vinproducenten fån Bordeaux någonsin har fyllt upp Balthazars i flaskor, och de menar att årgången från 2009 är ”en av de bästa” med ”en magisk kombination a finess, balans och mognad”. Nästa gång du reser till Dubai kan du passa på att besöka vinbutiken för att själv se flaskan. De har nämligen lovat att aldrig sälja den sista flaskan de äger.