Fakta om vin

mar 24, 18 Fakta om vin

Vi lever i en tid där det aldrig har varit enklare att hitta olika vinsorter. Letar du efter ett vin från Kreta? Då har förmodligen Systembolaget det. Och om inte, kan du förmodligen beställa det från deras orderlista eller från någon annan leverantör p internet. Det är nu i händerna av oss konsumenter att hitta de bästa vinerna vi vill ha. Vare sig vi letar efter ett billigt och gott vin, eller ett dyrt oh exklusivt vin.

Erfarna vinkonsumenter

Erfarna vinkonsumenter kommer att med enkelhet navigera sig runt det nya digitala landskapet där det finns tusentals olika vinsorter att beställa hem. I vissa kommuner finns inte allt man leta efter i Systembolaget, medan i andra finns det ett väl utbrett sortiment för alla tillfällen. Men innan du börjar undersöka alla möjliga sorters viner måste du ha koll på hur du smakar av viner för att bestämma vad du tycker om. När du är ute och äter middag med ett par goda vänner, håll ett öppet sinne. Man vet aldrig vad du kommer att tycka om! Ett vin som du från början tror att du inte alls kommer att gilla, kanske kommer att bli din nya favorit. Ofta beror det också på vilket humör man är på. Så bara för att du inte gillar ett vin en dag, kanske du kommer att gilla ett vin en annan dag. Det finns inget bättre sätt än att upptäcka vin än att smaka på allt du kan tänka dig.

Smaka av vin

Nu när du har lärt dig grunderna i hur du smakar på vin, vilka regioner och vilka druvor som finns runt om i världen och hur du läser av en vinetikett är det dags att du dricker det. Först och främst vill du säkerställa att ditt vin serveras när det är som bäst. För att göra det finns det tre punkter att fokusera på. Vilket glas du använder, temperaturen och hur du förvarar det. Varje vin har något unikt att erbjuda dina sinnen. De flesta vinglasen är formare för att framhäva de karaktärerna och rikta vinet på de områdena på din tunga och din näsa var de kan uppleva smaken och lukten bäst. Men vin kan serveras i vilket glas som helst, men det kan vara fördelaktigt att använda glas som är designande fö att dricka särskilda viner för att lyfta fram de olika nyanserna som bäst.

Temperatur

Temperatur

Alla viner serveras på samma temperatur oavsett vilken färg det ar. Men röda och vita viner dricker man vid olika temperaturer. Allt för ofta dricker personer vita viner allt för kalt, och röda viner allt för varmt. Det är något som begränsar hur mycket du kan avnjuta vinerna. Ett vitt vin som är för kallt kommer inte att smaka något och ett rött vin som är för varmt kommer att ha en för stark smak av alkohol. Det är även viktigt att du lagrar ditt vin rätt efter du har öppnat flaskan. När vin kommer i kontakt med luft blir det snabbt gammalt. För att göra den processen långsammare så kan du använda en vakuumpump för att suga ut luften. Ju mindre luft det är i flaskan, desto längre håller vinet sig bra.