Glögg

feb 16, 19 Glögg

Finns det något som påminner om julen mer än en kopp glögg för att värma sig efter snöskottningen, efter skridskoåkningen eller efter att låset på bilen fryst fast för femtioelfte gången under samma vinter. Finns det också något svenskare än glögg vid jul?

Som det traditionsbundna folket vi svenskar är så dricker vi enorma mängder av glögg varje år och närmare 7 miljoner flaskor med glögg konsumeras varje år.  Många gör sin egen glögg varje år med eller utan sprit och årets glögglansering är ett vida brett samtalsämne varje år. Historien bakom drycken är kanske inte vida känd så vi kikar lite närmare på den nedan.

Historien bakom drycken

Trots att många av oss kanske önskar så är glögg inget svenskt påfund utan drycken kom till Sverige på 1500 talet och under 1609 finns ordet glögg för första gången tryckt i Sverige, då under namnet glödgat win. Men drycken är mycket äldre än så då både grekerna och romarna brukade njuta av glögg och under medeltida europa så användes glögg för de hälsofördelarna man ansåg att drycken hade, men också för att dölja dålig smak på vinet som ofta var ganska undermåligt.

Under 1400 talet drack de boende på de tyska slotten längs Rhen en sorts glögg gjord av rödvin och diverse kryddor för att hålla sig varma under de kalla vintrarna. Tyskarna kallade drycken senare för “gluhwein”, detta är basen till drycken som liknar vår glögg allra mest. Men inte förens i slutet av 1800-talet blev glöggen en svensk jultradition mestadels förmodligen på vårt kalla klimat. Men ingen vet riktigt säkert varför den blev en stark vinter och jultradition.

Varianter av Glögg

Glögg är baserat på vitt eller rött vin, på saft eller på alkoholfritt vin. Det finns en hel del olika varianter och vissa skiljer sig åt även lokalt. Några av de olika varianterna är spritglögg, alkoholsvag glögg och vinglögg. Alkoholsvag glögg är precis som namnet antyder en glögg gjord av avalkoholiserat vin eller gjord på saft. Vinglögg är den vi främst är vana vid hemma och spritglögg är glögg gjort av cognac eller brännvin där man tänder alkoholen och man därefter smälter socker ner i spriten. Bland annat kanel och kryddnejlika är vanliga kryddor till spritglöggen.

Utbudet av olika glögg smaker har exploderat under de senaste åren, under 1987 fanns endast tre stycken olika glögg smaker medan det idag finns omkring 70 olika stycken. Några av de mest spektakulära smakerna är delicatoboll smak, polkagris och halllon/lakrits, några är mindre bra och några är riktigt lyckade.

Olika andra användningsområden för glögg

Förutom att dricka glögg vid jul tillsammans med en pepparkaka eller med en lussebulle så finns det mängder av andra användningsområden för drycken. Dagens glögg kan användas i matlagning precis som vin, exempelvis i grytor eller som annan smaksättare exempelvis vid bakning.

Olika andra användningsområden för glögg

Att ringla kokt glögg över färskt klyftade fikon eller över äppelklyftor stekta i kanel är en fantastiskt god julefterrätt. Ett annat otippat användningsområde för glögg är att låta russin dra i drycken för att sedan toppa en fruktsallad.