Grekiska viner

okt 12, 19 Grekiska viner

Det finns många goda anledningar till att tycka om vin. Vin kan avnjutas till en god middag, till snacks eller genom att bara ta ett glas tillsammans med vännerna. Det finns idag ett stort utbud av vin och valet av vilket vin man ska välja är inte alls så enkelt som man många gånger kan tro att det ska vara. Vin smakar olika och det är såklart en smaksak vilket vin man föredrar att dricka. Varför vin smakar olika beror inte bara på en faktor utan flera stycken dels så är valet av druva en otroligt viktigt faktor men såklart också vart druvan har odlats och vilket klimat druvan har odlats i. Det finns också olika tekniker och traditioner som är en avgörande faktor i hur vinet smakar när det är klart och finns till försäljning. De största vinländerna världen över är Italien och Frankrike och de är också deras viner som är populärast i Sverige. Det är visserligen två länder som producerar mycket gott vin men man ska förstås inte glömma bort att det finnas andra länder än bara Italien och Frankrike som produceras bra vin.

Idag tillverkas många av de godaste vinen i Grekland. Varje år tillverkas det 500 miljoner liter vin i landet och många familjer på olika ställen i landet arbetar med att producera smakrikt vin på 360 olika vinfabriker. Mycket av de vin som görs i Grekland exporteras naturligtvis till andra länder och anses vara vin i mycket hög kvalité som uppskattas av många. Däremot är det bara tillåtet att 20 av de grekiska regionerna producerar ‘Appellation of Higher Quality’ det vill säga vin i högre kvalitét. Grekland som vinland är mest känt för att för att använda sina mycket traditionella inhemska druvor när de gör sitt vin vilket naturligtvis bidrar till att det grekiska vinet har en mycket speciell karaktär som brukar uppskattas av den som gillar vin. Det mest kända vinet från Grekland är förstås deras vita vin Retsina.

Retsina är ett Grekiskt vitt vin som är väldigt populärt i landet och har dessutom producerats under en riktigt lång tid, ca 2000 år. Vinet har en smak av kåda vilket beror på att man under antiken förvarade vinet i amforor och behövde då även ha koda i för att inte förstöra vinet. Det kådan gjorde var att hjälpa vinet att konservera sig men gav även vinet en specifik smak, smaken av kåda. Nu görs såklart vinet på ett annat sätt men man väljer ändå att använda koda i tillverkningen för att få till smaken.

De största vinregionerna i Grekland

Trakien är den nordligaste platsen i landet där det produceras vin. Peloponnesos är förmodligen det viktigaste vinregionen i hela landet där mycket vin produceras.  Egeiska öarna har producerat många bra viner genom åren men är mest kända för starkvinet Samos som är producerat på ön Samos. Kreta producerar mycket gott vin som specifikt uppskattas om man gillar lite mer söta viner. Kykladerna är en ögrupp där några av landets absolut bästa viner har producerats.

De största vinregionerna i Grekland
De största vinregionerna i Grekland