Lär dig allt om vin, del 1

feb 12, 18 Lär dig allt om vin, del 1

Vill du lära dig mer om vin? Då har vi vad du behöver. De här enkla riktlinjerna kommer skicka dig i rätt riktning och lära dig hur du smakar på viner, och vilket vin du gillar bäst. Med det sagt, så börjar vi på en gång.  Här kommer du att lära dig vad du ska tänka på, hur du gör det till en vana. Och vad skillnaden är mellan att dricka en flaska billigt rödtjut och en flaska bordeaux. Snart kommer du vara ett riktigt proffs på att dricka vin och smaka av de olika nyanserna i smakerna. 

Att börja med vinsmakning

Att lära sig hur man smakar på vin är inget annorlunda än att lära sig att uppskatta musik eller konst, i den mening att den upplevelse du får är beroende på hur mycket du anstränger dig för att lära dig. Ju mer du lär du för att förstärka ditt smaksinne, desto mer kommer du förstå och uppskatta de olika nyanserna och detaljerna som bra viner uttrycker. Tiden och ansträngningen det tar är väldigt belönande och väldigt, väldigt roligt.

Hur du smakar vin

Förmågan att luka och sortera alla de subtila dofterna som finns i fina viner är en komplex process som är nyckeln till att smaka på vin. Försök att hålla i din näsa medan du sväljer en munfull med vin. Du kommer att märka att den mesta av smaken då blir neutral. Det är därför ditt luktsinne är väldigt viktigt fr att hjälpa dig att uppleva smaker. När du har lärt dig hur man luktar på viner kommer du snart att börja lära dig att isolera olika smaker. Du kommer att märka av hur de väcks och samverkar med varandra, och i viss mån, kommer du också att lära dig att beskriva dem.

Gör det till en vana

Gör det till en vana

Det är precis det här som de som är professionella vin-smakare gör. De som producerar, säljer, köper och skriver om vin har kunskapen att bedöma ett bra vin från ett sämre vin. Samtidigt som det inte finns något rätt eller fel, finns det några regler för hur du borde göra. Först och främst ska du arbeta metodiskt och vara fokuserad. Hitta ditt eget tillvägagångssätt och följ det utan avvikelser. Varje glas vin eller flaska vin du dricker måste analyseras så klart. Men om du verkligen vill ära dig om viner, kräver det en viss nivå av dedikation. Varje gång du har ett glas vin i din hand, gör det till en vana att ta en minut och fokusera på vinet. Fokusera på vinets fyllighet, lukt, smak och nyanser. Du kan göra en mental checklista som bara tar en minut att genomföra och det kommer snart att styra dig i rätt riktning varje gång du smakar av ett vin. Självklart kräver det inte samma ansträngning att sippa på ett glas kallt rosévin jämfört med en lagrad flaska Bordeaux. Men det är två extrema sidor av spektrumet. De flesta sorters vin du kommer att stöta på hamnar någonstans i mitten.