Lär dig allt om vin, del 2

mar 04, 18 Lär dig allt om vin, del 2

Du har säkert hört av vänner och experter att alla viner som du tycker smakar gott är ett bra vin. Det stämmer väldigt bra om du enbart vill njuta av ditt vin. Då behöver du inte göra mer än att ta en sipp, svälja det, och bestämma på magkänsla vare sig du gillar det eller inte. Och visst stämmer det väldigt väl att reda ut vad du själv gillar är ett viktigt steg av vinsmakning. Men det är inte det enda man bör ha i åtanke. Att snabbt bestämma sig vare sig man gillar ett vin eller inte är inte detsamma som att verklige förstå och bedöma vinets karaktär. Vi fortsätter med vår artikelserie där du lär dig grunderna för vad du behöver veta när det kommer till att smaka av vin.

Smaka på ett vin

Om du smakar ett vin på riktigt så kommer du att kunna identifiera den huvudsakliga smaken, lukten, och alla de olika komponenter i vinet du smakar. Du kommer att förstå de grundläggande karaktärsdragen för vinet och för samtliga viner du smakar. Och förutom det, kommer du också att kunna peka ut ett vin som är gjort på bra druvor, och ett som är gjort på sämre druvor.

Att hitta fel i viner

Ja, det finns verkligen ett par riktigt dåliga viner där ute. Och alla är inte billiga. Vissa viner är helt enkelt resultatet av någon som inte vet vad de håller på med när de gör vin. Andra får e dålig smak av dåliga korkar eller bristfällig förvaring. Om du beställer en flaska vin i en restaurang vill du vara säker på att viner du får smakar på det sättet som det är tänkt att det ska smaka. Du kan alltid förlita dig på servitörerna i en restaurang att notera och ersätta ett vin som där korken har åkt in i vinet. Men du är i slutändan personen som antingen tackar ja, eller nej, till vinet. Att kunna lukta fram olika och vanliga fel med viner, som en fadd smak, besk lukt, eller befläckad kork, kommer göra det enklare för dig att skicka tillbaka ett vin som inte smakar som det ska.

Utforska vinregioner

Utforska vinregioner

Vin görs bokstavligen i varje land på jorden. Det finns länder som refereras till ”den gamla världen” och ”den nya världen”. Den gamla världen består av regioner med en lång historia när det kommer till vinproduktion. De inkluderar Frankrike, Italien och Tyskland. De här regionerna har under hundratals år producerat vin och har ett fantastiskt landskap och jordbruk som är anpassat efter deras jordproduktion. Allt som spelar in när det kommer till att skapa de unika smakerna från deras viner. Den nya världen består av regioner som är relativt nya när det kommer till att producera vin. USA, Australien och Chile är några exempel. De regionerna tenderar att ha ett varmare klimat och generellt använder de andra metoder för att paketera sitt vin. De använder bland annat olika druvor istället för regioner för att marknadsföra sina viner.