Mer saker du inte visste om vin

apr 17, 18 Mer saker du inte visste om vin

Vi hoppas att du gillade den första artikeln om saker du inte visste om vin. För här kommer ytterligare ett par punkter som du måste känna till när du börjar dricka vin. Vi skickar också med ett supersmart tips om vad du måste tänka på när du tar din första klunk vin från en ny flaska.

Undvik att be om torrt vin

Det är frestande att be om servitören om ett torrt vin men det är faktiskt inte särskilt hjälpsamt. Faktum är att ungefär 90% av allt vin är torrt så det gör inte urvalet enklare för dig eller din servitör. Försök att prata om hur fylligt du vill att ditt vin ska vara. Lite, mellan eller mycket. Det är betydligt mer hjälpsamt och får din servitör att tänka i rätt riktning. Om du inte gillar känslan av att det känns torrt i din mun av en viss typ vin, berätta det då för din servitör. Det finns flera viner som inte har lite fyllighet som Sancerre, Chablis och Pinot Noir. Nr det kommer till mellanfylliga viner fundera på Chardonnay och syra. Och för viner med tjock fyllighet kan du tänka på Grenache. I takt med att alkoholnivåerna blir högre så blir vinet också fylligare. Och de viner som har lagrats i ek blir också fylligare, rikare och mer intensiva.

Lär dig att tala som en sommelier

Undvik att be om torrt vin

Som en tumregel så har sommelier en handfull av fraser de använder sig av när de beskriver viner. Om du vet dem och ännu bättre – förstår dem, så kommer du komma en lång väg. Ett komplext vin är ett vin som lyfter fram flera olika smaker medan du dricker det. Ett friskt vin beskriver ett fräscht och ofta lätt vin. Ett tjockt vin är koncentrerat i smak och arom. Ett elegant vin betyder ett lätt och välbalanserat vin. Ett extravagant vin betyder ett fruktigt vin. Opulent betyder rikt på smak och modigt. Nästa gång du sippar på ett glas vin kan du bocka av en enkel checklista för att enklare reda ut och känna de olika delarna i vinet. Om du sticker ut din tunga medan du sippar kommer du att märka om det är et torrt eller sött vin. Vinets syra kan du bedöma beroende på hur mycket saliv det får dig att producera. Vissa röda viner kommer du att känna av på sidan av din tunga och få ditt tandkött att bli torrt. Förstår du de enkla principerna har du kommit en lång väg för att förstå vad du gillar och varför. Och det är halva charmen.

Gillar du inte chardonnay? Du har fel.

De flesta av oss har en cementerad tro på vad vi gillar och vad vi inte gillar. Men de åsikterna beror ofta på ett par dåliga flaskor och väldigt mycket missinformation. Ta en flaska chardonnay som exempel. Chardonnay är en druva med flera lager av karaktär. Jag älskar att se människor som inte har druckit en flaska chardonnay för att de smakar för mycket ek, för att sedan se hur de upptäcker att det är en av de bästa vinerna i världen. Folk gömmer ofta bort att Chablis är gjort med chardonnay utan att använda någon ek. Det kommer i så många former!