Spännande fakta om vin

jun 10, 18 Spännande fakta om vin

Visste du att vinflaskan Speyer ursprungligen uppfanns redan 1867 i vad nu är en del av Tyskland, nära staden Speyer? Och det är en av de äldsta bosättningarna i området. Den här flaskan är idag betraktad som en av de äldsta bevarade vinflaskorna i världen. Flaskan har daterats så långt tillbaka som 400 år före kristus, och är den äldsta oöppnade vinflaskan i världen. Hur mycket skulle du betala för att få smaka på det vinet? Om du tyckte att det var intressant så kommer vi här med ännu mer spännande fakta om vin och olika vinsorter. Så fortsätt att läsa!

Varför snurrar man på vinet?

De som dricker vin snurrar på vinglaset för att frigöra alla de aromer som finns i vinet. De flesta fyller inte upp glaset mer än en tredjedel för att tillåta aromerna att samlas och inte spillas ut när man snurrar på glaset. De flesta vinsorter dricks ur ett glas som har en mjuk kurva vid toppen som hjälper vinet att komma på rätt plats på tungan. Det gör att man framhäver rätt smaker på rätt plats för att få en optimal smakupplevelse av det man dricker. Ju tunnare glas, desto bättre. Det är också viktigt att du som smakar på vin håller vinet i munnen i minst två sekunder för att framhäva alla de smaker som finns i vinet. Det finns en risk att om du sväljer vinet allt för snabbt så hinner du inte reagera på alla de smaker som finns i vinet. Men om du är på en vinprovning så vill du inte svälja allt vin du dricker. Därför finns det ofta glas eller hinkar där du kan spotta ut vinet efter du har smakat det. När du smakar på vin vill du också hålla i glaset i stommen. Om du håller glaset i handen så finns det en chans att du värmer upp vinet med din kroppsvärme och därmed får vissa av de goda smakerna att försvinna. Men det finns också något annat du kan göra för att få ännu mer smak till det goda vinet. Det är att kombinera vin med olika maträtter. Har du någon gång varit på en vin- och chokladprovning? Om du inte har varit det ännu rekommenderar vi dig att testa en redan den här veckan. Vissa av de smakkombinationer som de erbjuder tar upplevelsen av att dricka vin till en annan nivå.

Mat & vin

Mer smakrik, tung mat fungerar ofta bättre med rikare och tyngre viner. Medan lättare mat fungerar bättre mer lättare viner. Därför serverar man ofta rött vin med rött kött. Och vitt vin med vitt kött och fisk så väl som med en efterrätt. Generellt sätt så serverar man oftast de lättare vinerna innan man går vidare till de tyngre vinerna under en måltid. Vidare så bör vitt vin alltid serveras rött vin. Och yngre viner ska serveras före äldre viner.

Gamla vinsorter

Med åldern så tenderar rött vin att förlora sin färg under åren och eventuellt så får de en nyans som liknar den av en tegelsten. Å andra sidan så tenderar vitt vin att få mer färg i takt med att de åldras och få en guld-aktig färg, eller en brun-gul färg. I båtvraket Titanic så ligger det bevarat en av de äldsta vinkällarna i världen. Och trots att Titanic vilar på havsbotten hela 4 000 meter ner under ytan så är de flesta vinflaskorna i vinkällaren intakt. Det finns även allt mer bevis om att om man dricker vin med måttfullhet så kan du reducera din risk att få alzheimer, stroke och andra sjukdomar. Du skulle behöva dricka 20 glas av äppeljuice för att få i dig samma mängd av antioxidanter som du får från ett glas vin. Det är även sant att kvinnor enklare får i sig de nyttoämnen som kommer från vin än män. Det beror på att de har ett enzym i sin kropp som gör det enklare för dem att absorbera de ämnena som reducerar riskerna att utveckla en allvarlig sjukdom.