Spännande information om vin

jun 02, 18 Spännande information om vin

De är rankade på plats sex av de vinproducerade länderna i världen. Chile har en välbevarad skattkammare när det kommer till att framställa vin. Från den tiden då de första spanska bosättarna tog sig till landet och började att odla olika druvor redan på 1500-talet, till dagens datum då det finns över 200 vingårdar som har odlat på mer än en miljon hektar som går genom flera olika zoner där så väl klimat som tid är annorlunda. Deras vinindustri har under åren sett flera toppar och dalar, och som vi nämnde i den förra artikeln om familjen Lordi, så förväntas Chile förlora mer än en femtedel av sin vinproduktion på grund av orkanen El Nino. Det är ironisk om man tänker på att de flesta länderna har haft problem som torka, bakterier, virus och löss, så har Chile under åren varit immun mot dessa problem.

Naturkatastrofer påverkar produktionen

Istället är det en annan typ av naturkatastrof som påverkar deras produktion. Det betyder att produktionen av vin i Chile kommer att genomgå flera förändringar och fler av de populära märkena från landet som vi älskar och känner till kan komma att försvinna eller i alla fall se sin produktion avsevärt reducerad. Men det här är bara en fakta som är spännande om just vin. I den här artikeln kommer vi att gå igenom ännu fler spännande och intressanta fakta som du måste känna till.

Vinet har funnits i tusentals år

Rött vin introducerades för första gången i Georgien och Iran redan 6 000 år före Kristus. Och vin användes som medicin för första gången redan 2 200 år före Kristus. Det var i det forna Egypten.  De första läkarna i Europa gick under namnet Hippocrates. De använde gärna vin som medicin för sina patienter. Enligt dem var vin ett perfekt läkemedel för olika sjukdomar. Det användes till och med för att lindra smärtan under en födelse, så väl som för personer som led av diarré och orkeslöshet. Även under medeltiden så använde katolska munkar sig av vin för olika typer av åkommor. Under 1892 när kolera kom till Tyskland så användes vin för att sterilisera vatten.

Frankrike påverkade Chiles vinindustri

Visste du också att trots landets spanska influenser har Frankrike haft en betydligt större påverkan på Chiles vinindustri? Det var nämligen så att under 1800-talet flyttade tusentals fransmän till landet och tog med sig sina kunskaper när det kom till att framställa vin. De hade även massor av kunskap om olika druvor, om jorden, och när det var dags att skörda druvorna. Denna kunskap spred sig vidare till befolkningen i Chile som inom sin tid kom att starta sina egna vinodlingar. Idag är uppskattningsvis 70% av allt vin från Chile exporterat vilket genererar över 15 miljarder kronor varje år. Två av de största konsumenterna är USA och Storbritannien där de fullkomligen älskar vinet från Chile. Det är också intressant hur man från länder som man traditionellt tänker på när det kommer till vin så refererar man ofta till ”vin från Frankrike” eller ”Vin från Italien”. Medan med nya länder som har börjat producera vin, till exempel USA så refererar man istället till en specifik druva snarare än landet.