Spanska viner

Ett glas gott vitt eller rött vin sitter väl aldrig fel efter en hektisk dag på jobbet med allt vad det innebär, eller varför inte dela en flaska vin med någon du tycker om.

Ett gott spanskt vin slår aldrig fel

Spanien är den stad som kommer på tredje plats av vinproducering, Frankrike och Italien kommer på första och andra plats.
Tempranillo är den blå druvan som de produceras mest vin av, detta vin kallas för rioja då den produceras i rioja och är den populäraste sorten av de spanska vinerna. Denna sort görs på ett ekfat och får då sin härliga arom av lite vaniljton. De viner som kostar lite mer att köpa i butik är oftast gjorda på fat av fransk ek. Rioja har numera en konkurrens som ligger i södra Spanien som gör viner med lite starkare smak och arom. När man pratar om detta vin så brukar man kalla det rioja vin just för att det produceras i rioja. Nära Barcelona i östra Spanien så tillverkas bland annat cava vinet, ett mousserande vin med bra smak, Merlot vinet produceras några mil söderut i ett annat distrikt.
Den gröna druvan Airén är populär i Spanien också och det produceras en hel del vin av den druvan också, närmare 22,6% medans Tempranillo druvan står för 21,5%.

vinprovning

Är man intresserad av viner av olika slag så kan man alltid åka på vinprovning, övernatta på hotell och umgås med sina vänner eller nära och kära. Nu kan man också boka vin provning direkt i Barcelona och åka dit och få prova viner av olika slag, utbildningen grundades av 10 svenska vinexperter som också kommer vara med på vinprovningen. Detta är en jätte bra idé för de som känner att de vill veta mer om vin och att den kunskapen kanske inte finns när till hands i deras städer eller orter. Under vistelsen på provningen så besöker man många vingårdar och såklart provsmakar vin och så blir det lite teori också. Man får besök av gäster som föreläser och de jobbar inom spansk vinindustri. Allt sker på svenska förutom gästerna då som är spansk eller engelsktalande.

vinrätt

När man ändå pratar om vin så undrar man ju hur kombinerar man mat med vin, ett vin med hög syra i kan man servera till en maträtt som är salt och även de innehåller syra. Det är också viktigt att tänka på texturen av maten, är det en slät maträtt, hård, mjukt, knaprigt, strävt. Har man ett fylligt vin så kan med fördel servera något tuggigt maträtt, har man ett tunnare vin så krävs det att maten är len i strukturen för att det ska kunna kombineras och smaka gott ihop. Skulle du inte kunna få ihop en bra kombination av mat och dryck så kan man alltid tillsätta vin i maten eller för all del öppna upp en champagneflaska för det passar till det mesta. En god champagne är för all del så mycket godare att avvara än om du inte vet hur du ska kombinera ditt vin.