Tillverkning av vin världen över

dec 19, 19 Tillverkning av vin världen över

Vin produceras över hela världen, även i länder som man inte trodde. Vissa länder tillverkar mer vin än andra, så som Italien, Frankrike och Spanien. vilket de flesta säkert vet om. Därför är det väldigt spännande att det även produceras vin på Bali och Tahiti, i Tunisien, Kenya och Vietnam som säkert många blir förvånade över. Detta med tanke på att vissa länder religion förbjuder alkohol av något slag.

Vingårdar på överraskande platser

På ön Bali finns det faktiskt en vingård, Hatten Winery och detta fast Indonesien har islam som sin religion. Faktum är att sedan år 1990 så har det blivit olagligt att starta företag som tillverka drycker med alkohol. Vingården Hatten grundades innan förbudet och nu tillgodoser ön med det enda vinet som är inhemskt. Druvorna som vinet produceras av är Probolinggo som holländarna tog med sig till ön en gång i tiden, samt Belgia som är en druvsort likt Muscat.

På Tahiti finns vingården på en torrare plats i det annars tropiska klimat som är på ön. Det gör det möjligt att odla vindruvor och klimatet gör att det går att få ut två skördar per år. Vinerna görs på druvorna Muscat och Carignan. I Tunisien finns det en lång tradition av att producera vin, men när landet fick arabiskt styre på 800-talet var det inte tillåtet att tillverka vin. Först på 1800-talet när fransmännen tog över landet kom vintillverkningen igång igen. Vinet görs på druvorna Grenache, Syrah och Carignan i sju kombinationer.

I Kenya finns det två vingårdar Yatta Wines och Rift Valley Winery och deras viner tillverkas av druvor som kommer från sticklingar som importerades från Sydafrika. Sedan drygt 20 år tillbaka odlas det även vin i Vietnam och vingården Dalat Beco som är en ett samarbete mellan Dalat Beverage Company och Daniel Carsol. Deras viner produceras på druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Jorden har stor betydelse

De flesta vet att vindruvorna trivs i ett bra läge och klimat, men faktum är att det också är viktigt med vilken typ av jord som vinstockarna växer i. Det påverkar inte bara smaken utan även hur det växer. Denna kunskap har vuxit sig fram alltmer från generation till generation av vintillverkare världen över. Vissa druvsorter växer bäst i en sorts jord och en annan sort trivs bättre i en helt annan typ av jord.

I en jord som består av sand, grus och lera trivs druvsorten Cabernet Sauvignon, då grusåsen i Médoc som ligger i Bordeaux, Frankrike, är ett bra exempel på. Där emot vindruvsorten Chardonnay trivs utmärkt i den jord som är baskisk så som krita och kalksten. Vilket också druvsorten till champagne växer i som är solid krita ner till 300 meter under markytan.

Jordmån med mycket granit hittas bland annat i Rhonedalen och i Beaujolais, då stenarten ser till att höja koncentrationen i druvorna. Andra jordarter som skiffer och liknande bidrar till att Mosel-Sahr-Ruwer gör att vindruvorna mognar. Även de ovala stenarna i Chateauneuf-du-Pape som ser till att värmen stannar kvar runt vinstockarna så att druvorna hinner mogna. I Coonawarra, Australien är det den röda leras som även kallas för Terra Rossa, är anledningen till att det går att producera järnrika kvalitetsviner.