Vad du inte visste om vin

apr 04, 18 Vad du inte visste om vin

Många av oss tror ofta att vi vet allting om vin. Men verkligheten kan te sig annorlunda ut. Det är kanske därför det aldrig skadar att bli påmind om de grundläggande kunskaperna vi behöver ha koll på för att förstå vilka viner som vi föredrar, varför, och hur vi bäst tar han om vårt vin.

Tvekar du, lägg vinet i kylen

Om du av en händelse inte äger din egen vinkällare i din lägenhet, var ska du då förvara ditt vin hemma? Alla som någonsin har varit i en vinkällare vet att man hellre har det en grad för kallt, än för varmt. Värme är nämligen den största fienden till vin, så om du någonsin tvekar så lägg vinet i din kyl. Förutsatt att det inte finns någon risk att vinet fryser så är det alltid bättre att förvara vinet i kyla i förmån för i värme. Och när du väl har öppnat din vinflaska – vad gör du då? Folk har en idé om att ju dyrare flaskan är, desto större glas bör jag använda. Men sanning är ofta det motsatta. För vad vi vill göra är att framhäva alla de goda smakerna som finns i vinet. Och med ett först stort vinglas kan alla de smakerna försvinna när det kommer för mycket luft in i vinet på en gång. Därför ska du inte använda dig av ett allt för stort glas utan nöja dig med ett vanligt vinglas för bästa resultat.

Du behöver inte en dyr flasköppnare

Glöm bort alla de ”smarta” flasköppnare som du minns från reklamen på 70-talet. Ofta kostar de inte mindre än 700 kronor och lovar dig guld och gröna skogar. Men de här verktygen är inte alls något du behöver. Vad du behöver är en traditionell öppnare som helt enkelt öppnar din flaska och gör det den ska göra. Och på tal om det, du behöver inte heller alla dessa manicker som man ser på flera olika ställen idag. Men det kan däremot vara en god idé att investera i en klassisk pump som hjälper dig att suga ut luften ur en flaska du vill spara. Det gör att du inte behöver dricka upp hela flaskan en tisdagskväll, utan kan spara resten till helgen. Smart, och effektivt!

Skriv ner namnet på de viner du gillar

Ett annat smart sätt att jobba med för att komma ihåg vilka flaskor och årgångar du gillar mest är att skriva ner namnet på de flaskor du uppskattar. Försök att komma ihåg namnet på den senaste vinflaska du verkligen uppskattade. Det är svårare än man kan tro och därför rekommenderar vi dig att skriva ner namnet på din vinflaska redan när du smakar på vinet för att inte senare glömma bort det. Men om du är som många andra så kanske du tänker att du kommer att försöka komma ihåg det själv. Men vi rekommenderar trots det att du på en gång skriver ner namnet för att garantera att du kommer att få uppleva den goda smaken igen.

Skriv ner namnet på de viner du gillar