Vin från Italien

Italien är känt för att vara ett stort vinland med 20 vinregioner och uppemot 2000 olika druvor. Vinet har blivet en del av den italienska kulturen med sin vinhistoria på över 2500 år.

Vinet kom till Italien via grekerna och forskare har kunnat spåra vinets ursprung till svartahavskusten. Italien har vuxit som vinland både när det gäller kvalitet och volym genom åren. Italien har ett gynnsamt odlingsförhållande med varierat klimat- och jordmånsförhållanden vilket leder många olika druvsorter och vinstilar.

Italienska vinlagar

Italienska vinet indelas i två klasser kvalitetsvin och bordsvin. Kvalitetsvinet delas upp i DOCG (Denominazione de Origine Controllata e Garantita) och DOC (Denominazione di Origine Controllata). DOCG är den högsta klassen i den italienska vinhierarkin. Den innehåller de striktaste reglerna av olika druvtyper, avkastning och vinifiering. Vinerna genomgår en provning av en expertpanel innan de kan ingå i den högsta klassen. Lagen har funnits sedan 1963 och det första distriktet fick DOCG-kvalificering 1980.

Vin från Italien
Vin från Italien

DOC reglerar vilka druvsorter som får odlas i bestämda områden och hur de ska lagras. Denna lag har också funnits sedan 1963 men kompletterandes 1992, där den bland annat blev mer flexibel och främjat till modernisering av källarmetoder. IGT (Indicazione Geografica Tipica) är en högra klass på bordsviner, även kallat lantvin. Vinerna anger geografiskt ursprung och druvsort på etiketten. Vino är de viner som tillverkas utanför regelverket eller i ett område utan fasta gränser, de ingick fram till 2009 i beteckningen Vino da Tavola.

Vinregioner i Italien

I nordvästra Italien finns regionerna Valle D’Aosta, Lombardiet, Ligurien och Piemonte. I de nordvästra regionerna hittar man några av de högsta vingårdarna. Här finns det vingårdar som ligger i sluttningar till alperna. Här finns det blå druvor som Nebblio, dolcetto och freisa. De gröna druvorna vermentiono och coronate.

Vinregioner i Italien
Vinregioner i Italien

Regionerna i nordöstra Italien är Friuli-Venezia, Trentino-Alto Adige, Giulia och Vento. Här finns det mer kända druvor som pinot grigio, gewürztraminer, chardonnay och riesling. En annan grön druva som är mer känd för regionen är versoaln. Versoaln är den äldsta kända vinstocken som fortfarande ger frukt. Schavia är en blå druva som är känd för regionen. De centrala regionerna är Toscana, Emilia Romagna, Umbrien, Lazio, Marche, Molise och Abruzzo. I regionerna längs den Adriatiska kusten är den gröna druvan verdicchino och den blå druvan montepulciano de mer kända för sin region. På andra sidan längs den Tyrrenska kusten och Toscana är sangiovese bland de kända druvorna. Mellan kustregionerna in i landet utgör amarone en av de populäraste druvorna. De södra regionerna är Kalabrien, Sicilien, Kampanien, Apulien, Basilicata samt Pantelleria och Sardinien. Fastlandets södra regioner finns det spår efter grekerna i druvorna: galappio, greco bianco, grechetto och uva di troia. I Apulien gör de rött vin på negroamaro och primitvio som är det italienska zinfandel vin. På Sardinien är de blå druvorna cannonau och carignano samt den gröna druvan vermentino öns stoltheter. På den lilla ön Pantelleria gör man det söta vinet Moscato di Pantelleria av druvan zibibbo. På Sicilien görs de starka vinet Marsala av catarratto, grillo och inzolia. Nero d’avola är en av de bättre blå druvorna som finns på Sicilien. Det finns även den del viner och druvor som tillverkas och odlas genom hela Italien, exempel Prosecco. De mer okända druvorna finns att hitta på små vingårdar i hela landet.