Vin har funnits i 9 000 år

maj 06, 18 Vin har funnits i 9 000 år

Visste du att vinet har funnits i minst 9000 år? Historiker säger att detta var när de tidigaste vingårdarna var etablerade i Mellanöstern, som senare spred sig runt Medelhavet genom fenicierna och ettruserna. Fransmännen började snart kopiera vinframställningen, varför de ibland anses vara de som var först med att börja göra vin. Vin är en alkoholhaltig dryck som framställs av fermenterade druvor eller andra typer av frukter, även om de används mer sällan. Men vad är det för typ av druvor som vi använder när vi gör vin? Det är inte som man kanske tror de druvorna vi hittar i vår matvarubutik. Vindruvor är istället tjockare, mindre, sötare och innehåller frön. Det finns flera olika typer av druvor som man kan använda för att göra vin. Fler än 1 000 olika faktiskt. Och vin är den äldsta drycken som vi känner till, som är skapad av människan.

Gammalt vin

Arkeologer har hittat rester av frön från druvor som man har använt för framställning av vin som är över 10 000 år gamla i Turkiet, Syrien, Libanon och Jordan. De äldsta fröna hittades i Georgien i forna Sovjetunionen. Och det finns fler bevis på den gamla drycken. Den äldsta bevarade illustrationen på personer som dricker vin är över 5 000 år gammal och går under namnet ”Standard of Ur”.

I det forna Grekland så skulle de som arrangerade en middag alltid smaka på vinet först för att visa för sina gäster av det inte var förgiftat. Och när Hippocrates som är känd som ”medicinens fader” skrev ut vad som idag skulle anses vara modern medicin, ingick det i princip alltid vin i hans rekommendationer. I det gamla testamentet så refererar man till vin gång på gång. Jesus gjorde vatten till vin vilket var ett mirakel. I Mellanöstern var de mest innovativa personerna på den tiden de som gjorde vin.

Användes av sjukhus och kyrkor

Förutom kyrkor så finns det två andra medeltida institutioner som använde sig av vinet: sjukhus och universitet. Det mest berömda sjukhuset i Frankrike ligger i staden Champagne och där uppfann de just precis den drycken – champagne. Trots att det än idag diskuteras om champagnen verkligen uppfanns i staden eller togs dit av munkar som reste genom landet under 1600-talet. Men namnet härstammar från staden och än idag får man inte kalla champagne just champagne om det inte är producerat i staden Champagne.

Påverkas av klimatet

Det är kombinationen av jord, klimat, sluttning på landsbygden och tillgång till sol som avgör vilken karaktär de druvor som växer upp får. Det i sin tur påverkar slutligen vinet när det är färdigt. Det är vad som gör att varje druva och vin från varje enskild vingård runt om i världen är unik. Den mest dyra vinflaskan som såldes i en auktion kostade hela 3 miljoner kronor och såldes i Frankrike till en privat samlare. Den hisnande budgivningen kom med i Guinness bok av världsrekord. Än idag har ingen slagit rekordet och frågan om någon är villig att betala lika mycket eller mer för en flaska vin idag återstår att se. Men faktum kvarstår att det är de äldsta flaskorna vin som går för mest pengar. Så i takt med att åren går kommer vinet alltid bli dyrare och dyrare.