Vin i olika sammanhang

Vin i olika sammanhang

Den alkoholhaltiga drycken vin är en populär dryck som människor runtom världen har avnjutit sedan tusentals år tillbaka i tiden. Som man kan höra på namnet framställs vin av saften från vindruvor, och produceras idag i ett flertal länder.

Några av de vanligaste typerna av vin är det röda vinet, det vita vinet samt det mousserande vinet, men det finns ett flertal andra typer såsom rosé och dessertvin. Många känner till att vitt vin passar bättre till fisk medan rött vin fungerar bättre ihop med rött kött, och det stämmer att beroende på vilket sammanhang man befinner sig i finns det viner som helt enkelt passar bättre för situationen än andra viner.

Den här artikeln handlar till stor del om vilket typ av vin som fungerar bra ihop med olika maträtter, men det kan vara viktigt att komma ihåg att man serverar olika typer av viner beroende på socialt sammanhang. Till exempel kanske man väljer att dricka en typ av vin när man äter middag med familjen, medan man dricker något annat när man är ute med kompisarna.

Rött vin

Det röda vinet kommer från den blåa druvan, och är i regel mer smakrik än resterande viner. Som tidigare nämnt är det röda vinet att föredra när man äter grytor eller kött, framförallt nötkött och lammkött. En del människor påstår att det röda vinet oftare förekommer under vintern i jämförelse med andra årstider, då rött vin generellt sätt ska hålla en varmare temperatur än resterande viner. Visserligen är det sant att rött vin brukar serveras i en varmare temperatur, runt 12-18 grader, men det går lika bra att avnjuta på sommaren som vintern.

Vitt vin

Vitt vin

Vitt vin är vanligtvis gjorda på gröna druvor. Även om vitt vin också fungerar bra att konsumera året runt, finns det många som anser att vitt vin fungerar extra bra på sommaren. Generellt sätt har det vita vinet en mer frisk smak och brukar drickas när vinet är runt 5-8 grader, vilket kan kännas uppfriskande på en varm sommardag. Däremot är det många som säger att de inte uppskattar det vita vinet, och i stället föredrar det röda. Ett tips är då att dricka det tillsammans med havets läckerheter såsom fisk eller skaldjur, som passar bra ihop med vitt vin. Det vita vinet fungerar dock bra med det mesta på grund av dess friska smak.

Mousserande vin

Mousserande vin är en kolsyrad variant av det klassiska vinet, och produceras på olika sätt beroende på vilket land och vilket vindistrikt det är tillverkat i. Prosecco, cava och champagne är tre av de vanligaste mousserande vinerna idag. Cava och champagne har fått sina namn efter vindistrikten de är tillverkade i, medan prosecco från början var namnet på en grön druva. Den kolsyrade drycken ger en frisk smak, vilket gör att även det mousserande vinet passar bra till mycket. Dock är det mycket vanligt att dricka mousserande vin till småtugg innan den riktiga maten, och fungerar därför bra att bjuda på som välkomstdrink. Om man ska ha över gäster på middag är ett tips att förbereda en aptitretare där man kan bjuda på mousserande vin tillsammans med smårätter. Här kan man hitta flera recept att tillaga.