Vinkonsumtion

Äntligen är helgen här och det är dags för vinprovning med vännerna! Hur brukar du göra när du testar olika viner? Visste du att den fakta som står skriven under varje vin på Systembolaget även går att begära ut i pappersformat vid kassan?

På så vis hinner du plugga in allt som du kan tänkas vilja känna till om vinet och imponera på dina vänner under vinprovningen! En vinprovning i goda vänners lag kan te sig mer eller mindre oseriös. Vissa kanske till och med skulle säga att det kan bli mer eller mindre pretentiöst. Oavsett om ni spottar i hinkar eller avnjuter vinet till fullo och låter det slinka ner i strupen finns det inga rätt eller fel när det kommer till vinprovningar hemma hos dig själv.

Hur ska jag tänka kring ekologiska viner?

Att rekommendera är dock att dricka ekologiska viner. Bestäm även hur många sorter som ska testas och om ni ska äta någon måltid eller endast servera lättare tilltugg. En idé kan även vara att en vinprovning kretsar kring ett särskilt land eller ett område.

Digital vinkonsumtion

Vivino

Tycker du om det vin som provas kan du ladda ned appen Vivino! Där kan du samla alla dina favoriter och ranka dem i den ordning du helst föredrar dem,  samt även se hur dina vänner har rankat deras bästa viner. Dricker du ett vin du aldrig förut har testat kan du scanna flaskan och se all info i appen. Vivino är nästintill ett måste för alla vinälskare!

Tips & Tricks

Anser du det inte vara tillräckligt att beställa viner från systemet går det att tillgå nya eller lite mer exklusiva sorter någon annanstans. Du kan till exempel köpa en hel vinrad i Frankrike eller Italien och prenumerera på en särskild sort. Då kan du även åka ner och besöka dina egna rankor. Detta är en utmärkt gåva att ge till en vinfantast eller till någon som kan ta dig med på en resa till Europas mest eftertraktade vingårdar. Vin bör drickas precis såsom det är, utan inblandning av något annat. Åtminstone i de flesta länder. Men visste du att i en del länder anses vinet vara ett utmärkt komplement till andra drycker? I Bilbao i norra Spanien, blandas rödvin gärna ut med Coca-Cola till en dryck som heter Calimucho.

Baskien

Det smakar ungefär som glögg, men något sötare. Om du någon gång befinner dig i Baskien kan det vara kul att testa denna spännande och något oväntade blandning. Lite rolig, övrig kuriosa kan vara att veta varför vi gärna slår i glasen när vi skålar. Förr i tiden slog man i glasen för   att visa att ens bägares innehåll inte var giftigt. För vore det giftigt hade det smittats av sig vid sammanslagningen av de båda glasen eller rättare sagt, bägarna. Och då hade giftet spridit sig även till din egen bägare. Denna metod är dock hyfsat förlegad. Något du kan tänka på däremot är huruvida du bör skåla med höger eller vänster hand. Se till att omfamna din skålande partner snarare än att stänga dem ute.